plakát

programterv

3.3.7

Egy rendezvény sikerének tükre a résztvevők megelégedettsége!

EFOP-3.3.7

Informális és nem formális tanulási lehetőségek kialakítása a Mezőkövesdi Tankerületi Központ oktatási intézményeiben című pályázat keretében,

második alkalommal is belevágtunk a családi nap szervezésébe.

Egy nagyon tartalmas családi sport és hagyományőrző napon vehetünk részt.

A program rendkívül jó alkalmat biztosít arra, hogy összetartó közösséggé kovácsolja a résztvevőket.

A program célja:

- A gyermek harmonikus fejlesztése a néphagyomány-ápolás,

a természetszeretet átörökítése a gyermek érzelmein át, a családok aktív együttműködésével.

A pályázatunk az informális tanulást célozza meg, ezért a szervezésnél nagy hangsúlyt fektettünk az élményszerű szórakozás mellett az élményszerű tudásbővítésre is.

Biztattuk a szülőket, gyerekeket, hogy tegyék félre a mobilokat, mutassuk meg a régi korok játékait. Bizonyítsuk, hogy lehet így is önfeledten szórakozni!

csaladi tavasz1

Rendezvényünk, ismét nagy népszerűségnek örvendett.

A Farkas Tivadarné intézményvezető asszony és Bozsikné Vig Marianna tankerületi igazgató asszony megnyitója után népdalcsokorral köszöntöttük a megjelenteket. Ezután került sor az udvari tekergőre.


A programot a Hettyenfütty zenekar: Jöjjön haza, édesanyám!...kezdetű dalára kezdtük. Csujogatással kedvet csinálva a résztvevőknek, táncba hívtuk őket. Szabad motívumfűzéssel alkotott tánclépésekkel kitáncoltunk az udvarra, ahol egy nagy körben fejeztük be a táncot.

Herczeg Mária vezette a népi játszóházat. Az egyedülálló kézműves foglalkozáson a legkülönbözőbb természet adta anyagokból a gyerekek tűzokádó sárkányt, nyulat, teknőst, kutyát, macskát, egeret, csuhévitézt, baglyot készíthettek. Minden munkadarabhoz természetes anyagokat, kukoricacsutkát, csuhét, nádat, raffiát, tobozt, különféle terméseket, stb. használtak. Minden gyermek önállóan alkotott. Az elkészült figurákat nagy örömmel készítették és vitték haza.

csaladi tavasz4

A Gamer’s ARTS Sportegyesület rendezte be a „Játékbarlang” helyszínét. Az egyesületük népszerűsítése mellett felejthetetlen perceketokoztak az erre a helyszínre betérő gyerekeknek. Volt VR szemüveg, Playstation és XBOX. Természetesen nagy volt az érdeklődés, ennek ellenére türelmesen várakoztak kicsik és nagyok, hogy sorra kerüljenek.

csaladi tavasz5

csaladi tavasz3

A Miskolci Íjász Egyesület lebilincselő bemutatója után a gyerekek és a felnőttek a gyakorlatban is kipróbálhatták az íjászkodás mesterségét. Az állomást az egészen apró gyermekektől az idősebb korosztályig mindenki szívesen látogatta. Ehhez a veszélyes dologhoz az egyesület felkészült tagjainak segítsége is elengedhetetlen volt. Nagy türelemmel és hozzáértéssel fordultak az érdeklődők felé. Voltak, akik annyira kedvet kaptak, hogy a délelőtt folyamán többször is visszalátogattak a helyszínre.

csaladi tavasz2

A különféle próbákon megfáradt látogatók örömmel tértek be népi ételeket kóstolni, ahol a finom ízek mellett gondoskodtunk a szellemi táplálékról is, hiszen népi ételekkel kapcsolatos totót tölthettek ki az érdeklődők. A roskadásig megtelt asztalokon sült malac, hurka, kolbász, töpörtyű, savanyúság, tócsni, puliszka, különféle rétesek csalogatták a résztvevőket.

csaladi tavasz7

Ezután vette kezdetét az előzetesen meghirdetett családi váltóverseny .

20 csapat jelentkezett, 16 alsós és 4 felsős. A versenyt a tornateremben rendeztük meg. Egy csapat 2 felnőttből és 4 gyerekből állt. Négy versenyszámon kellett részt venniük a csapatoknak. Jó hangulatban telt.

A népi játékok bemutatójának egyik népszerű helyszíne a gesztenye-csúzlizó volt. Ahogyan a neve is utal rá, gesztenyével kellett eltalálni egy felállított házikóban levő álló és mozgó célpontokat. Ezt a játékot is szívesen kipróbálta felnőtt és gyermek egyaránt.

csaladi tavasz6

A Szent György lovagi torna során a gyerekeknek egy speciális, kézi hajtású lovacskán ülve, kézben egy korabeli lándzsával kellett egy mesebeli sárkányt legyőzni. Amennyiben jól eltalálták, a sárkány 3 feje és szíve ledőlt. A gyerekek nagyon élvezték ezt a kis kalandot, egymás után próbálták újra és újra legyőzni a sárkányt, miközben a szülők vagy a ló hajtásában segédkeztek vagy szurkoltak a gyermeknek a feladat sikeres teljesítéséhez.

A Pipi-tér-célbadobó játék lényege az volt, hogy felállított állatokat, tárgyakat kellett eltalálni és eldönteni egy textillabdával. A gyerekek nagyon élvezték a játékot. Boldogan hozták a barangoló lapjukat a megérdemelt pecsétért.

csaladi tavasz10

A pecsétgyűjtés fontos motivációs tényező is volt, hiszen a legalább tíz pecsétet összegyűjtők esélyt kaphattak a tombolatárgyak valamelyikének megnyerésére.

A falusi játékok: -magválogató -vajdling horgásztó -hordóhúzó -csigafutam –keréktekerő, -páros lépegető, -karika- és patkódobáló voltak. Ezen az állomáson mindezeket kipróbálhatták a gyerekek, felnőttek. Nagyon népszerű volt a csigafutam, ahol felnőttek, gyerekek egyszerre versenyezhettek hasonló feltételekkel. A hordóhúzó kihívást jelentett kicsinek, nagyoknak. Az óvodáskorúak belefeledkeztek a vajdling horgászásba. Szívesen lépegettek együtt apukák, anyukák, gyerekek a páros lépegetővel.

Az ügyességi fajátékok állomáson a következő játékokat tudták az érdeklődő gyerekek és szüleik kipróbálni: taliga ügyességi játék, golyópálya, mozsárágyú, állóteke, lépegető, gólyaláb, krumplielkapó. A játékok változatosak, különböző nehézségűek voltak így mindenki megtalálhatta azt a feladatot, amiben megmérhette ügyességét. Többnyire a gyerekek próbálták ki az eszközöket a szülők irányítása mellett, de voltak vállalkozóbb kedvű felnőttek, akik maguk is beálltak játszani. A legnagyobb kihívást a gólyaláb használata jelentette. A legnépszerűbb a mozsárágyú és az állóteke volt. Több gyermek, illetve család visszatért újra, hogy ismételten játszhasson egyet.

csaladi tavasz9

Üde színfoltja volt a rendezvénynek a Fitt Dance és a PeppeR Akrobatikus Rock and Roll Sportegyesület vérpezsdítő ritmusú bemutatója.

csaladi tavasz11

csaladi tavasz12

A logikai és képességfejlesztő játékok helyszínére látogatók többféle szórakoztató játékot is kipróbálhattak, megismerhettek. A jelenlévők természetes anyagokból készült készült kreatív fajátékokkal játszhattak. A kocka logikai játék és az óriásmalom egy furfangos, töprengésre sarkalló feladatnak bizonyult. A dínó kirakó a kisebb gyerekek egyik kedvence volt. A szőlő táblajáték, az almaszedegető, bögrés célbadobó, a fatányéros egyensúlyozó inkább az ügyességüket fejlesztette.

csaladi tavasz13

A napot táncházzal zártuk, amit az udvaron rendeztünk meg. Első részében moldvai-csángó táncokat tanultunk.

csaladi tavasz8

Kollektív körtánc a botosánka. Ezt nagy kört alkotva jártuk a Juhos együttes: Hej, uramnak...kezdetű dalára, majd páros táncok következtek: a hagyományos Kecskés (Öves együttes)és a Hojna (Kolompos együttes) zenéjére.

A sort egy fokozódó ritmikájú körtánc, a Hollóének Hungarica: Ördög útja című dallamai zárták.

A második részben szatmári dallamokra verbunk, csárdás és ugrós motívumokkal fokoztuk a hangulatot.

A táncház résztvevői nagyon változatos korosztályt képviseltek, de mindannyian lelkesen ismerkedtek a szokatlan lépéssorokkal.

Közösségi élményekkel gazdagodva zártuk a napot.

Csengetési rend
  1. óra   08:00 - 08:45
  1. szünet     08:45 - 09:00
  2. óra   09:00 - 09:45
  2. szünet     09:45 - 10:00
  3. óra   10:00 - 10:45
  3. szünet     10:45 - 11:00
  4. óra   11:00 - 11:45
  4. szünet     11:45 - 11:55
  5. óra   11:55 - 12:40
  5. szünet     12:40 - 12:50
  6. óra   12:50 - 13:35
  6. szünet     13:35 - 14:10
  7. óra   14:10 - 14:55
Napközi    
Csengetési rend (rövidített órák)
  1. óra   08:00 - 08:35
  1. szünet     08:35 - 08:45
  2. óra   08:45 - 09:20
  2. szünet     09:20 - 09:30
  3. óra   09:30 - 10:05
  3. szünet     10:05 - 10:15
  4. óra   10:15 - 10:50
  4. szünet     10:50 - 11:00
  5. óra   11:00 - 11:35
  5. szünet     11:35 - 11:40
  6. óra   11:40 - 12:15
  6. szünet     12:15 - 12:40
  7. óra   12:40 - 13:15
Napközi     13:15 - 14:10

Kapcsolat

Igazgató: Kiss Andrea

Igazgatóhelyettes: Kiss Tímea

Igazgatóhelyettes: Körhegyi István

Cím: 3580 Tiszaújváros, Deák Ferenc tér 16.
Email: szechenyi@tujvaros.hu
Telefon: +36-49/542-198

Intézmény adatai

OM azonosító: 203201
Név: Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola
Jellege: Köznevelési intézmény
Típusa: Általános iskola
Weboldal: https://www.tiszujszechenyi.hu
E-mail: szechenyi@tujvaros.hu

Fenntartó adatai

Név: Mezőkövesdi Tankerületi Központ

Adószám: 15835286-2-05
Székhely: 3400 Mezőkövesd, Mátyás kir. út 223.
Képviselő: Gál János
Beosztás: Tankerületi igazgató
Email: janos.gal@kk.gov.hu
Telefon: +36-49/795-205